"Má Vlast" (La meva pàtria) - Bedrich Smetana

    
Durant deu dels dotze anys que Teresa Pàmies va viure exiliada a Txecoslovàquia, va treballar a les emissions en llengua castellana de Ràdio Praga. Allí emetien dos programes diaris de mitja hora cadascun adreçats a la població de parla hispana –quasi tots gravats amb antelació– en què difonien notícies, concerts comentats i reportatges sobre la Txecoslovàquia socialista. Només els butlletins informatius eren llegits en directe per espanyoles i espanyols exiliats polítics, entre els quals es trobava la Teresa.

La sintonia identificativa de l'emissora era un fragment del poema simfònic Má vlast (La meva pàtria), de Bedrich Smetana, i el fragment que utilitzaven era "Vltava", que és el nom que rep el riu de la capital txeca.  

Al seu llibre "Praga" (Ed. Destino, col·lecció "Las ciudades", 1987) Teresa Pàmies confessava que, al cap dels anys, aquesta música la seguia emocionant igual que el primer dia.


 

Entrevista al programa "Personal i intransferible"

  

Canal: TV3
Programa: Personal i intransferible
Data: 3 de març de 1994 

Durada: 44 minuts
 

L'escriptor i periodista Josep Maria Espinàs entrevista Teresa Pàmies: 

 

 


 

Teresa Pàmies al programa "Veus de l'exili"

    

Emissora: Catalunya Ràdio
Programa: Veus de l'exili: personatges
Data: agost de 2006

 

El programa de Catalunya Ràdio "Veus de l'exili: personatges" va recollir les trajectòries personals, professionals i polítiques de 35 homes i dones que, a causa de la desfeta republicana de 1939, es van veure obligats a marxar del nostre país. Hi trobem un ventall de les diverses opcions de l'exili: els que van optar per tornar en el franquisme recent; els que van tornar a partir dels anys 70, quan ja no hi havia perill de represàlies; els que van tornar amb el restabliment de la Generalitat i, finalment, els que van decidir no tornar mai més. També es destaca el nivell d'integració en el país d'acollida i les aportacions que van fer els exiliats a les cultures i economies dels territoris que els van rebre. Gran part són retrats editats en primera persona, a partir de les narracions dels propis exiliats. En cas de desaparició, el relat es fa a través dels seus descendents directes. 
 

Personatge: Teresa Pàmies
Temes que tracta:

    - Ubicació geogràfica de Ràdio Pirenaica.
    - Feina que va fer a les ràdios de Belgrad, Praga i París.
    - Raó per la què va abandonar Ioguslàvia l'any 1948.

        

 
     
 TP_Veus de l'exili.mp3 (1,5 MB)
 


 

Entrevista al programa "Tot és comèdia"

 

Emissora: Ràdio Barcelona. Cadena SER
Programa: Tot és comedia
Data: 2008

 

La periodista Rosa Badia entrevista Teresa Pàmies. 


Temes que tracten:

    - La passió pels boleros
    - Política i militància
    - L'emoció que encara li produeix sentir "La Internacional"
    - Comentaris del seu darrer llibre, "Informe al difunt"
    - Ràdio Pirenaica: la tasca que hi va fer com a redactora, no com a locutora (minut 12:25)
    - Intervencions prèviament gravades de Lluís Martí Bielsa i Enric Pubill (Associació d'Ex-presos Polítics)
    - Audició de "T'he conegut sempre igual", cançó que Raimon va dedicar a Gregorio L. Raimundo i a tots lluitadors clandestins (minut 14:55)

 

 


 

Entrevista al programa "El Club"

 

Canal de TV: TV3
Programa: El Club
Data: 31 de març de 2008

 

El periodista Albert Om entrevista Teresa Pàmies. Parlen dels últims dies de la vida de Gregorio López Raimundo, mort quatre mesos enrere, i de l'últim llibre de la Teresa: "Informe al difunt". 

 

.


 

Teresa Pàmies s'acomiada de Catalunya Ràdio

    
Emissora: Catalunya Ràdio
Programa: Geografia Humana: La mirada positiva
Data: 16 de març de 2009

 

En el programa Geografia humana que es va emetre a Catalunya Ràdio la temporada 2008-2009, Teresa Pàmies hi tenia reservat un espai anomenat "La mirada positiva", que consistia a comentar algun fet que hagués estat notícia durant la setmana i que pretenia "...recuperar les ganes de creure que no tot està perdut".

La veu de TP sortia per antena cada diumenge a les 4 de la matinada. El 16 de març de 2009, a l'edat de 89 anys i per decisió pròpia, va fer la seva última intervenció:

  
"Avui m'acomiado de les ones hertzianes abans que la meva veu entri en la fase de desgast que la incapaciti per a un ofici que requereix claredat en l'expressió i en la dicció. [...] En una època tan apasionant com la nostra, és molt trist sentir-se'n exclosa i no poder seguir participant amb la meva opinió. [...] Ho admeto i no tinc perquè dramatitzar. Com deia el poeta Tomàs Garcés, que és un home que va viure fins als noranta i tants anys: "El temps fuig, però la vida queda". 

    

  TP_Mirada de comiat.mp3 (2,2 MB)


 

Ràdio Tiana recorda Teresa Pàmies

     

Emissora: Ràdio Tiana
Programa: Llibrepensadors
Data: 19 de març de 2012

 

Jordi Fernando recorda la figura de Teresa Pàmies, glossant-ne el seu perfil polític i literari. Rememora la seva gran passió per la ràdio.

        

  

 TP_Llibrepensadors.mp3 (3 MB)

 

 


 

Notícies sobre el decès de Teresa Pàmies a TV

 


13 / març / 2012:  Telenotícies de TV3:

 

 

14 / març / 2012:  L'Informatiu de La 1 (TVE a Catalunya):

 


 

"Las Mujeres Presas del Dictador Franco"


Teresa Pàmies fa dues breus aparicions en aquest documental:


   - minut 02:20  
   - minut 50:00 

 

.